Over mij en Natuurfotografie

Natuurfotograaf ben ik dat?

Dit heb ik me al heel lang afgevraagd totdat een workshopleider tegen mij zei: “Jij bent toch gewoon natuurfotograaf.” Dat wilde ik van mezelf nooit zeggen. Ik vond andere fotografen altijd mooiere foto’s maken. En was ik al zover dat ik mezelf natuurfotograaf kon noemen. Ik dacht dat dit altijd zo zou blijven. Langzaamaan zie ik nu in dat ook mijn foto’s goed genoeg en mooi zijn. Zo hoor ik dat vaak terug van mensen die mijn foto’s hebben gezien.

Ik ben Yvonne, honden- en natuurfotograaf

Toen ik 16 jaar was, werd ik geraakt door het fotografie virus. Ik kwam terecht op een vormingsschool (moest verplicht nog twee dagen per week naar school) en daar werd ook les gegeven in fotografie. Foto’s maken, zelf ontwikkelen en afdrukken. Ja, het was inderdaad in het analoge tijdperk. Ik vond het geweldig en het heeft me nooit meer losgelaten.

Met tussenpozen heb ik veel en weinig gefotografeerd. In 2008 heb ik mijn eerste workshop gevolgd, een workshop om mijn camera anders leren te gebruiken. Niet meer automatisch, maar alles zelf instellen. Ik ging steeds vaker fotograferen, drie à vier keer per maand. Meer tijd had ik niet. Ik volgde de ene na de andere workshop om alles te kunnen proeven en te ontdekken wat ik het allerleukste vond.
In 2016 ging ik voor het eerst mee op fotoreis naar Helgoland om zeehonden te fotograferen. Daar kwam de omslag, ik vond het geweldig. In de natuur dieren fotograferen. Niet in de dierentuin, maar gewoon in hun natuurlijke omgeving. Ik vond het zo leuk dat ik in 2017 een nieuwe uitdaging aanging. Een jaar lang elke dag een foto maken. Ik had op internet een lijst met alle onderwerpen d nu gevonden, voor elke dag één. Dat jaar heb ik heel erg veel geleerd. En daarna is het fotograferen niet meer gestopt, het is alleen maar meer geworden. Meerdere workshops gevolgd, meer kennis vergaard en vooral de schijven van mijn pc gevuld. Ik heb me gespecialiseerd in hondenfotografie, maar de natuur laat me niet los. Daar vind ik mijn rust.

Ben je geïnteresseerd in mijn dieren fotografie kijk dan eens op mijn andere pagina. www.animaldesignfotografie.nl

Natuurfotograaf Yvonne van Leeuwen landsachaps foto
Natuurfotografie Yvonne tussen het gras
Natuurfotograaf Yvonne van Leeuwen op de foto met camera

Foto credits: Conny Doolaard

Waarom ik natuurfoto’s maak

Waarom ik hondenfoto’s maak staat op de pagina over de hondenfotografie. Waarom ik natuurfoto’s maak vertel ik je hier.

Ik kan natuurlijk vertellen: mijn passie is … blabla… Dat is waarschijnlijk goed voor de Google zoekmachine en een standaard zin waarmee je begint als je over je passie wilt vertellen. Maar ik ben niet standaard, ik doe een heleboel dingen op mijn eigen manier. En dan loop ik ook wel eens tegen dingen aan, maar dat vind ik niet erg. Daar leer ik van! Maar nu weet je nog steeds niet waarom ik natuurfoto’s maak. Ik ben er zelf ook pas achtergekomen. Ik was nooit op zoek naar het waarom. Ik deed het gewoon.

Momenten van verwondering

Ik maak natuurfoto’s om een moment van verwondering vast te leggen, en dat kan in van alles zijn.
Heb je wel eens een lieveheersbeestje heen en weer zien rennen over een grasspriet? Of gezien hoe een vogel vliegt? En heb je dan ook gezien hoeveel verschillende standen de vleugels hebben? Heb je het zand op het strand al eens goed bekeken? En wat als het water en de wind daar verschrikkelijk mooie golfjes van maakt, die te zien zijn als het water weer wegtrekt. En dan een paddenstoel. Heb je weleens de onderkant van de hoed bekeken met alle lamellen, die weer sporen bevatten voor een nieuwe paddenstoel?

Dit soort momenten wil ik vastleggen. Ik zie ze  eerst in het veld, voordat ik de foto neem. Daarna thuis op mijn pc als ik kijk naar wat er van mijn gemaakte foto’s goed genoeg is. Vaak zie ik nog meer dan ik al gezien had. En als ik weer eens door mijn fotomappen blader of de afgedrukte exemplaren hier in huis zie, komen de herinneringen terug en geniet ik weer.

De natuur verrast mij telkens weer en wil ik delen met meerdere mensen. Als ik een foto laat zien, krijg ik vaak terug dat-ie mooi is. Men wist niet dat het zo mooi kon zijn of bestond.

Ik word er blij van en ik hoop jij ook! 
Het antwoord op mijn eerste vraag, bovenaan deze pagina is dan ook, ja ik ben natuurfotograaf.

Kopiëren is niet mogelijk, wil je iets gebruiken, kijk op de Contact-pagina om mij een WhatsApp bericht of een e-mail te sturen.