Ingelijste print Vuurtoren texel

Wat hang jij aan de muur? 5 vragen om een keuze te maken voor wanddecoratie.

Inleiding:

Je hebt al heel lang een lege muur waar nodig eens iets moet worden opgehangen. Of je bent uitgekeken op de wanddecoratie die al jaren aan de muur hangt, en wilt eens iets anders.

Ik kan bijvoorbeeld helemaal wegdromen bij een mooi beeld van een zonsondergang aan zee. Thuis op de bank dwalen mijn ogen af naar de foto. Met mijn gedachten zit ik alweer op het strand en voel bijna de laatste zonnestralen.

Of ben je iemand die graag een boswandeling maakt. Over een smal paadje loopt met aan weerszijde prachtige, grote bomen waarvan je je afvraagt hoe oud ze zijn. En dan ineens zie je een vogel of een eekhoorn achter een boom vandaan komen. Zulke foto’s wil je toch heel graag aan jouw muur zien hangen!

Om welke reden dan ook, je bent op zoek naar iets voor bij jou aan de muur. Iets wat bij jou past. Waar jij elke keer weer van kan genieten.

1: Wat vind jij mooi aan de muur?

Als iemand vraagt wat jij mooi vindt, is dat best een moeilijke vraag.

Wat vind jij mooi? Is dat omdat het mooi is om elke dag naar te kijken, iemand anders het mooi vindt of erg mooi eruitziet. Iets wat je mooi vindt, past misschien wel helemaal niet bij jou aan de muur.

Iets wat je mooi vindt, raakt je. Je ziet een afbeelding waarvan je denkt: o, kijk nou, die is gaaf! Dan weet je zeker dat dit je heel lang plezier gaat geven.

2: Hoe ga je jouw wanddecoratie ophangen?

Heb je een huurhuis? Dan mag je in sommige gevallen niets definitiefs aan de muur hangen. Een gaatje boren in de muur is dan niet mogelijk. Je zult dan moeten zoeken naar een zo licht mogelijk materiaal dat je aan de muur kan plakken.

Mag je wel een gaatje boren om iets op te hangen? Kijk dan goed of de muur sterk genoeg is voor het gewicht van de wanddecoratie. Voor een gipswand heb je een andere bevestiging nodig dan voor een stenen muur.

3: Wil je de foto mat of glanzend afgedrukt?

Als je een winkel binnenstapt, hangen daar kant en klare wanddecoraties, bijvoorbeeld een foto van een bos, afgedrukt op glanzend papier en ingelijst in een houten lijst met een mooie glasplaat.

Jij wilt misschien wel een zwarte kunststof lijst met plexiglas, daar staat er gelukkig ook één van in de winkel. Blij neem je deze mee. Maar bij thuiskomst blijkt dat de foto zo glimt dat je een groot deel van de dag alleen maar glinstering ziet en geen prachtig bos.

Bedenk dus van tevoren wat je precies wilt. Een glanzende of een matte afdruk?

4: Welk soort wanddecoratie?

Wil jij de foto ingelijst of juist niet?

Als je kiest voor canvas heb je een mooi linnen doek met een prachtige afbeelding, gespannen op een houten frame. Een canvas kun je zonder lijst ophangen. Dan wordt de achterkant afgewerkt met zwart vilt, zodat   de muur niet beschadigt. Je kunt ook kiezen voor een canvas met lijst.

Kies je voor acryl, dan wordt de foto op mat professioneel fotopapier geprint en vervolgens afgewerkt met een mooie acrylglas plaat van 6 mm dik. Daarna wordt het voorzien van een 8 mm MDF ophangsysteem en afstandhouders, zodat het acrylglas mooi los van de muur lijkt te hangen.

Wil je voor iets moderner gaan, dan kan de foto worden afgedrukt op metaal.

Alu-dibond Metal Prints zijn niet alleen modern, maar vooral extreem sterk. De Metal Prints van mijn leverancier worden geprint op een hoogwaardige horizontaal geborsteld aluminium Alu-dibond materiaal. Om absolute kwaliteit te garanderen worden de Alu-dibond Metal Prints versterkt met een zwarte, 6 mm MDF-Backboard en daarna voorzien van een 8 mm MDF-ophangsysteem.

Heb je liever iets lichters qua gewicht, dan kun je kiezen voor een poster of een afdruk op foamboard.

Een mooie grote poster kun je ophangen met bijvoorbeeld posterklemmen. De poster wordt afgedrukt op mat papier van 265 gram. Met deze afdruk heb je weinig last van vingerafdrukken  .

Wil je een iets stevigere afdruk, maar toch licht in gewicht, kies dan voor een afdruk op 5 mm dik foamboard.

Een laatste mogelijkheid die ik je wil geven, is een aantal verschillende kleine prints. Doe die in verschillende lijstjes en maak op deze manier een collage aan je muur.

Wat past er bij jouw interieur en wat vind jij mooi? Dat is het allerbelangrijkste!

wanddecoratie canvas
Canvas op grote schildersezel
wanddecoratie - Acryl aan de muur met dikte zijkant
Acryl voor foto aan de muur
wanddecoratie - Ali dibond geborsteld aluminium
Alu dibond metal print

5: Hoe groot wil je de wanddecoratie? Meten is weten.

Wordt het een vervanging van iets wat er nu hangt of ga je van een lege muur naar iets aan de muur.

Soms vergissen we onszelf en denken we dat het niet zo groot is, dan blijkt het maar net te passen. Een andere keer denken we: dat past mooi boven de bank! Als het er dan eenmaal hangt, is het toch maar een hele kleine opvulling van een lege muur.

Wanddecoratie - Acryl boven de bank
wanddecoratie - acryl boven de bank

Er is natuurlijk genoeg materiaal te vinden hoe je dat kan oplossen. Het meest eenvoudige is meten. Meet hoe groot iets mag zijn of hoe groot je iets wilt hebben op die plek.

Pak een stuk papier ter grootte van wat je denkt dat past. Dan maak je het zichtbaar. Op die manier weet je ook direct of het qua grootte te combineren valt met wat er nu al aan de muur hangt.

Neem de tijd om de juiste keuze te maken, je koopt immers iets voor aan de muur om lang van te genieten.

Kom je er niet uit of wil je extra informatie, stuur gerust een mail naar yvonne@animaldesignfotografie.nl  of bel me op dit nummer 06-15381581.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kopiëren is niet mogelijk, wil je iets gebruiken, kijk op de Contact-pagina om mij een WhatsApp bericht of een e-mail te sturen.